Netwerktechnologie | Murrelektronik

Netwerktechnologie by Murrelektronik

Stuur je data in de juiste richting

Download de white paper

Industriële communicatienetwerken zijn de ruggengraat van digitalisering

Machines en systemen communiceren steeds vaker met elkaar. Hun netwerken fungeren als levensader voor datastromen. Een succesvolle digitalisering kan daarom alleen worden gegarandeerd met krachtige en betrouwbare netwerktechnologie. Zijn de communicatienetwerken sterk genoeg voor steeds flexibelere toepassingen? Wat zijn de voorwaarden voor een functioneel betrouwbaar netwerk voor klassieke en/of digitale eisen? Ben je klaar voor de datacommunicatie van morgen?

Het ontwerp, de planning en de implementatie van industriële communicatienetwerken vereisen een gedegen knowhow van automatiseringstechnologie. Deze houdt rekening met de belangrijkste vereisten voor netwerkgegevens: betrouwbaar, open en flexibel.

Murrelektronik weet dat het niet alleen draait om het leveren van componenten, die variëren van basis switches tot de nieuwste POE-technologie en de kabels om ze aan te sluiten. Maar dat het belangrijk is om ondersteuning en tips te bieden om onze partners te helpen de datastroom te optimaliseren en tegelijkertijd de complexiteit van de installatie te minimaliseren.

Het delen van kennis. De voor -en nadelen uitleggen van de verschillende opties. De plaats waar componenten het beste geplaatst kunnen worden in de installatie. Al deze zaken nemen wij mee in de totaaloplossingen die we voorleggen. Zo wordt het industriële netwerk als geheel gezien en voorkom je complexiteit.

Systeem netwerken vs netwerken zoals nodig

Het huidige productielandschap moeten flexibel zijn en snel kunnen worden veranderd. Juist daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste netwerktopologie is ontworpen. Zodat dat de functionele betrouwbaarheid van de machines en systemen zowel systematisch als vraaggericht zijn. Het is ook belangrijk om het concept te controleren op redundante verbindingen door middel van continue segmentatie en onbeperkte toegang tot de bovenliggende netwerken.

Industriële netwerken moeten niet alleen open en flexibel zijn, maar ook afgestemd zijn op de toepassing. Individuele factoren die door de eindgebruikers worden geselecteerd, zoals digitale duurzaamheid en verbeterde diagnostiek, bepalen de juiste netwerktopologie.

Switches zijn de kapitein van het netwerk

Intelligente infrastructuurcomponenten - kortgezegd switches - lezen binnenkomende gegevens en sturen deze door naar het juiste apparaat. De netwerkprestaties zijn afhankelijk van de schakelprestaties. De keuze tussen unmanaged of mamanged switch is afhankelijk van de behoefte en de functie van het apparaat.

Unmanaged switches voorzien Ethernet-apparaten van netwerkverbindingen zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Als tussenpersonen voegen zij extra poorten toe aan het netwerk. Zij hebben geen intelligente functies, of de mogelijkheid om het netwerkverkeer te controleren. In industriële omgevingen worden unmanaged switches vaak gebruikt in kleine netwerken.

Managed switches bieden uitgebreide mogelijkheden als het gaat om de configuratie van poorten en apparaten. Ze voeren belangrijke functies uit voor foutenanalyse, netwerkdiagnose en redundantiemechanismen. Switches optimaliseren de gegevensoverdracht, vergemakkelijken de installatie en verlagen de totale kosten - het gebruik ervan in een netwerktopologie biedt diverse opties. 

Alle aandacht voor industriële netwerken!

De 6 netwerkscenario's hieronder tonen HOE en WAAR het juiste gebruik van switches het industriële netwerk kan optimaliseren. In deze voorbeelden laat Murrelektronik zien hoe het beheren van dataverkeer met switches mogelijkheden biedt om de juiste technologie te gebruiken binnen diverse toepassingen. 

Door te kijken naar factoren zoals decentralisatie en door gebruik te maken van een complete systeembenadering, waarvoor Murrelektronik geïndividualiseerde mogelijkheden biedt, kan de kennis van een bedrijf over machineverbindingen meegroeien met hun netwerkefficiëntie. Optimaliseer jouw industriële netwerken - met op maat gemaakte installatie technologie!

Scenario 1: Topologiecontrole en optimale datastroom

Vroeger

Het uitgangspunt zijn switches in de kast, waarvan de lijnen het veld ingaan (tot wel 50m) en vaak naar dezelfde plaats leiden. In decentrale schakelkasten leidt dit tot enorme ruimteproblemen en een verwarrende verscheidenheid aan kabels.

of

Door een andere switch in een tweede, decentrale schakelkast te plaatsen, kan de installatie veel eenvoudiger en transparanter worden. 

Nu

Een decentrale switch is de kapitein in het veld die met één lijn vanuit de kast loopt, en gevolgd wordt door een ster-topologie in het veld.

of 

Vervang de tweede switch door een IP67 switch direct in het veld. 

Voordeel

Lagere kosten omdat je minder kabels gebruikt en de schakelkast naar het veld brengt. Minder installatietijd, ruimtebesparing, eenvoudiger probleemoplossing (bij kabelbreuk tussen schakelkast en module), gewichtsbesparing.

Toepassingsgebieden

Logistieke centra, productielijnen (automotive), breed scala aan robottoepassingen, persen, spuiterijen, kraansystemen, food & beverage, automatisch geleide voertuigen.

Conclusie

Modernere installatie van machines en systemen met eenvoudige kabelstructuur en kostenoptimalisatie.

Terug naar overzicht

Scenario 2: Van Profibus naar ProfiNET

Vroeger

Het gebruik van de klassieke Profibus technologie heeft als nadeel dat het niet meer volledig ondersteund wordt en dat het alleen nog maar werkt in een lijntopologie. Bovendien kan het gebruik van lange veldbuskabels leiden tot het lastig vinden van fouten binnen het busnetwerk. Andere nadelen zijn de vereiste afsluitweerstanden (die een frequente foutbron kunnen zijn), een gebrek aan geïntegreerde IT-diensten en een starre DIP-switchadressering.

Nu 

ProfiNet is een open topologie die verschillende manieren (ster/boom/etc.) ondersteunt. ProfiNet is gebaseerd op een Industrial Ethernet-standaard voor datatransmissie en maakt niet alleen de verbinding op veldniveau mogelijk, maar garandeert ook een combinatie met industriële IT-functies. Er is geen afsluitweerstand nodig.

Bovendien verkort ProfiNet de installatie- en uitvaltijden door automatisch topologiemanagement. ProfiNet-apparaten zijn "plug and play". Ze kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd of vervangen in de topologie en worden automatisch geprogrammeerd door de controller - geen configuratie vereist.

Voordelen

Zeer flexibele systeemstructuur, openheid van de toekomstgerichte ProfiNET-standaard, hoge datasnelheid, uitgebreide diagnostiek, TSN-perspectief.

Toepassingsgebieden

Elke industrie die gebruik maakt van Profibus; robots met gereedschapswisselaars, auto-transferlijnen, machinebouw, werktuigmachines.

Conclusie

Slimme netwerken maken gebruik van het geavanceerde ProfiNet-protocol voor configuratie, onderhoud en probleemoplossing. Oudere ProfiBus systemen zijn achterhaald en worden niet meer ondersteund of geüpdatet.

Terug naar overzicht

Scenario 3: Overgang van unmanaged naar managed switches

Vroeger

Unmanaged switches worden geïnstalleerd om een snelle en eenvoudige opstart te garanderen. Deze configuratie vereist geen programmering, maar laat geen maatwerk toe.

Nu

De overgang naar Managed Switches biedt een switch configuratie met meer functies en diagnosemogelijkheden. Managed switches fungeren als dirigenten/gidsen voor het dataverkeer en maken het mogelijk om configuratietools zoals TIA Portal te gebruiken. Managed Switches hebben mogelijkheden voor onderhoud op afstand en kunnen door de controller automatisch in de topologie worden geconfigureerd.

Voordelen

Systeeminformatie maakt analyse en functionele uitbreiding mogelijk, terwijl onderhoud op afstand nieuwe service mogelijkheden opent. Managed switches kunnen ook diagnostische hulpmiddelen zijn. Het systeem wordt niet overbelast met te veel unmanaged switches. Configuraties kunnen eenvoudig worden gekopieerd en geïmplementeerd op andere managed switches. Met ProfiNET managed switches worden de adressering en configuratie automatisch overgenomen door de controller tijdens het opstarten - ProfiNET managed switches vereisen geen directe/on-site configuratie, zodat de installatiekosten lager zijn.

Toepassingsgebieden

Gereedschapsmachinebouw, machinebouw, transferlijnen, mobiele machines, robottoepassingen, F&B. Inclusief functies zoals onderhoud op afstand van machines, conditiebewaking, voorspellend onderhoud. 

Conclusie

Hoewel managed switches hogere investeringskosten met zich meebrengen, laten ze een Industrial Ethernet-netwerk toe om optimaal te werken met vlot dataverkeer. Toepassingsgegevens zorgen voor diagnostiek. Geplande topologie-analyse, gepland onderhoud op afstand en ingebouwde functies voor probleemoplossing besparen tijd en geld, vooral in het geval van ongeplande uitval. 

Terug naar overzicht

Scenario 4: Retrofit/uitbreiding

Vroeger

Het moderniseren/aanpassen van een machine brengt uitdagingen met zich mee, waaronder extra modules en poorten.

Nu

Een goede systeemanalyse zorgt voor een optimaal netwerk van bestaande machines met nieuwe modules. Redundanties kunnen worden toegevoegd en het aansluitingsproces kan worden gestandaardiseerd om de installatie van de machine te vergemakkelijken.

Voordeel

Machines worden op de juiste manier bijgewerkt om ervoor te zorgen dat de gegevensbehoeften overeenkomen met de verwachtingen en het budget van de klant. 

Toepasingsgebieden 

Het aanpassen van machines door middel van technologische vernieuwing en/of stopzetting kan in iedere industrie

Conclusie

Een adequaat netwerk moderniseert de machines en de gegevensverzameling binnen de bestaande productieomgeving.

Terug naar overzicht

Scenario 5: Aansluiting voor nieuwe machines

Vroeger

Je staat op het punt om je machine-aansluiting te veranderen van klassieke, vertrouwde methodes naar de huidige technologieën en normen, maar je wilt geen kans laten liggen om naar alternatieve oplossingen en innovaties te kijken.

Nu

Een systeembenadering van netwerkconsultancy brengt meer inzicht in de beschikbare opties in de verschillende technologieën/platforms, inclusief het toevoegen van functies zoals data-analyse en troubleshooting.

Voordeel

Met de juiste technologie worden de machines modulair, waardoor ze gemakkelijk te dupliceren zijn en de inhouse inbedrijfstellingstijden worden verlaagd.

Toepassingsgebieden

Nieuwe machines kunnen voor alle doeleinden worden gebouwd.

Conclusie

Kostenbesparing, meer kennis van de machine-aansluiting en een hogere, eigen oplossingsefficiëntie. Alles is mogelijk.

Terug naar overzicht

Scenario 6: In de kast of een decentraal netwerk (IP20 of IP67)

Vroeger

De standaard is om IP20-switches in de schakelkast te integreren. Indien een decentrale uitvoering nodig is, wordt een externe schakelkast voorzien van een IP20-switch.

Nu

Decentrale switches met een passende IP-classificatie worden geïnstalleerd bij het proces dat het netwerk en de IO-randapparatuur in het veld brengt. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de ruimte, bedrading en installatiekosten.

Voordeel

De stroomlijning van de Industrial Ethernet-infrastructuur en de daarmee gepaard gaande vermindering van de bedrading en de kostenbesparing levert een algehele besparing op voor de installatie. Topologieën worden eenvoudiger en duidelijker en maken een snellere ingebruikname mogelijk.

Toepassingsgebieden

Logistiek, productielijnen, grote fabrieken (verpakkingen, spuiterijen, kranen), automatisch geleide voertuigen, klassieke machinebouw.

Conclusie

Decentrale, kostengeoptimaliseerde machine-aansluitingen naar behoefte.

Terug naar overzicht

Download de white paper

Vul het formulier in en je krijgt toegang tot het downloadgebied.

Vul het antwoord in van de rekensom.
captcha
* Verplicht veld
Newsletter
Always up to date!
Wij zijn er voor jou!
Je kunt ons op diverse manieren bereiken...